Göteborg-Gamlestaden

Grundades söndag 22 maj 2022
Klubb 13106 - Distrikt 2360 - Charternummer

Göteborg-Gamlestadens historiebeskrivning                    juni  2016

 

Göteborg-Gamlestadens Rotaryklubbs medlemmar träffas på lunch på torsdagar på Berzelius Bar & Matsal i Göteborg. Vi äter god mat, umgås och lyssnar på intressanta föredrag. Musik, mat och vin är profilerade intresseområden och märks på olika sätt genom bl a föredrag, brasaftnar och vinlotterier. Vi välkomnar varmt gäster och nya medlemmar.

 

Stadsdelen Gamlestaden

Staden Göteborgs föregångare hette Nya Lödöse och låg på 1500-talet där stadsdelen Gamlestaden ligger idag. Bördiga ängar och betesmarker lade grunden till att sk landerier byggdes, bl a Ånäs landeri som på 1700-talet ägdes av familjen Sahlgren. I modern tid har Gamlestaden haft stor betydelse för Sveriges industriella utveckling, t ex så har företag som SKF, Volvo, Original-Odhner, Gamlestadens Fabriker och ESAB haft sina rötter där.

Gamlestaden ligger vid Säveån och är en av de få trästadsdelarna i Göteborg. De ursprungliga landshövdingehusen byggdes när textilindustrin i Gamlestadens Fabriker och sedan SKF etablerade sig. På 1950-talet kom de första utländska gästarbetarna till SKF och bosatte sig i Gamlestaden. Den gamla atmosfären finns kvar och i stadsdelen finns många små butiker och kaféer.

 

Rotaryklubbens bildande

Göteborg-Gamlestadens Rotaryklubb bildades 1957 och charterklubb är Göteborg-Örgryte Rotaryklubb. Charterpresident var Calle Warfving, som engagerade sig mycket och länge i klubbens utveckling. Initialt var medlemmarna huvudsakligen män med anknytning till de olika industrierna i och omkring stadsdelen Gamlestaden. Idag kommer dock medlemmarna från alla delar av Göteborgsområdet och naturligtvis återfinns även flera kvinnor bland medlemmarna.

 

 

Medlemsutveckling, inkl kvinnor

Klubben har idag 52 medlemmar, varav drygt 30% är kvinnor.  Genomsnittsåldern är 70 år. Den första kvinnliga medlemmen invaldes 1994. Klubben har två hedersmedlemmar – Lisbeth Boëthius och Carl Wilhelm Stenhammar. Rotaryåret 1999-2000 var klubbens medlem Svante Haglund distriktsguvernör.

 

Projekt- pågående och tidigare

Klubben är sedan flera år tillbaka engagerade i Rotarys Läkarbank och bekostar regelbundet jeepläkare till Kenya. Lokalt engagerar sig även medlemmar i olika aktiviteter på hemmaplan, t ex högläsning för äldre. Naturligtvis bidrar klubben även till Rotarys övergripande projekt att utrota polio.

Tidigare har klubben engagerat sig i synrehabilitering i Estland och på så vis bidragit med material och pengar till ögonkliniker och sjukhus i Tallin.

Klubben har även engagerat sig i det pågående mentorsprojektet för invandrare på distriktsnivån. 1973 gav klubben ut en skrift om utvecklingen över femhundra år -  Från Nya Lödöse till Gamlestaden.

 

Jubileum

Klubben firade 50-årsjubileum 2007. Ett 60-tal medlemmar deltog då i en middag med underhållning på Dicksonska Palatset i Göteborg. Rotarys dåvarande President Wilfrid J Wilkenson uppmärksammade jubileet med ett diplom.

 

 

Medlemmar

Aktiva medlemmar 38
- Herrar 25
- Damer 13
Paul Harris Fellow 16
Gästande rotarianer 2
Hedersmedlemmar 2
Andra kontakter 1

Adress

-
9999 -
Sverige